Oosterse salade met zalm en zwarte rijst
Een heerlijke salade in Oosterse sfeer. Snel en simpel. Met stokjes eten mag, maar hoeft natuurlijk niet. Geniet ervan.
Lunch-, hoofdgerecht voor 2
personen.
Ingrediënten
2 zalmmoten op de huid
100 gram zwarte rijst
150 gram gemengde sla naar keuze
1/2 bakje gehalveerde minitomaatjes
1 avocado in kleine blokjes
1/2 komkommer in blokjes
4 fijngesneden zongedroogde tomaatjes
1/2 rode ui in halve ringen
2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
1 eetlepel olijfolie
10 gram roomboter
peper en zout
Voor de dressing:
2 eetlepels sesamolie
1/2 rode peper in fijne reepjes, zonder de zaadjes
sap van een halve citroen
1 eetlepel (kikkoman) sojasaus
Bereidingswijze
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen. Snijdt alle groenten voor de salade en meng dit door de afgekoelde rijst. Rooster de sesamzaadjes even in een droge koekenpan. Pas op dat ze niet verbranden! Meng de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Verdeel de salade over twee flinke borden en sprenkel de dressing erover. Kruid de zalmmoten met peper en zout naar smaak. Verhit de olijfolie samen met de roomboter in een koekenpan en bak de zalmmoten rustig in 5 á 7 minuten tot ze bijna gaar zijn. Leg de zalmmoten op de borden en maak de salade af met de geroosterde sesamzaadjes.
Geroosterde sesamzaadjes smaken heerlijk bij verschillende gerechten. Je kunt ze goed bewaren in een afgesloten (weck)potje. Rooster dus rustig meer zaadjes dan je voor dit recept nodig hebt. Wel even goed laten afkoelen voordat je ze in het potje doet.